Литва пуска първата криптовалута, издадена от централна банка

Те ще бъдат пуснати в продажба следващата седмица

Литва пуска първата криптовалута, издадена от централна банка

Изглед от столицата Вилнюс

Снимка: Pixabay

Първата криптовалута, издадена от централна банка, скоро ще бъде пусната в еврозоната - Литва ще пусне свой собствен цифров токен, наречен LBCOIN.

Следващата седмица балтийската страна, която като цяло е дружелюбна към криптовалутите, ще издаде цифровата монета като част от проект за изпробване на цифровите валути и технологията на блокчейн в централната банка за ежедневна употреба, съобщава Ройтерс.

По-специално, 24 хиляди цифрови токена, базирани на технологията блокчейн, ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица.

Според Мариус Юргилас, заместник-управител на централната банка на Литва, LBCOIN е подобен на цифровата валута на централната банка, която е традиционни пари в цифрова форма, издадени и управлявани от централната банка на страната. Цифровите токени ще бъдат твърди в опаковки от по шест за 99 евро и ще се доставят с приложен портрет на един от 20-те души, подписали декларацията за независимост на Литва през 1918 година.

Централната банка на балтийската страна очаква потребителите да търгуват цифровия жетон с поръчки за изграждане на специфичен комплект с всичките 20 подписали, който след това може да бъде заменен за физическа сребърна монета с размер на кредитна карта с номинална стойност 19,18 евро. Притежателите на LBCOIN могат да обменят токените директно с централната банка и в частните блокчейн мрежи, според Reuters.
Коментари: 0