Макрон назначи нов премиер на Франция

Жан Кастекс координираше от април разхлабването на противоепидемичните мерки в страната

Макрон назначи нов премиер на Франция

Снимка: БТА

Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс – високопоставен служител от администрацията и десен кмет на малък град, сравнително непознат сред широката публика, предаде Франс прес.

"Президентът на републиката Еманюел Макрон назначи Жан Кастекс за министър-председател и му възложи формирането на правителство", съобщи Елисейският дворец, цитиран от ТАСС.

Бивш съратник на експрезидента Никола Саркози, 55-годишният Жан Кастекс, излъчен от партия "Републиканците" за кмет на югозападния град Прад, координираше от април разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Това го постави в центъра на вниманието на анализаторите. Година преди това политикът бе назначен за президент на Националната спортна агенция и насочи усилия към подготовката за Олимпиадата през 2024 г. в Париж.

Кастекс поема премиерския пост от Едуар Филип, които връчи днес оставката на своето правителство на президента Макрон. Утре се очаква Филип да встъпи в длъжност като кмет на Хавър в Северна Франция, припомня агенцията.
Коментари: 0