Локдаунът в Европа срина петрола с 4%

„Черното злато“ продължава да поддържа петмесечно дъно

Локдаунът в Европа срина петрола с 4%

Снимка: БТА

340 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола паднаха с почти 4% в понеделник сутрин заради опасенията, че все повечето блокади в Европа, които трябва да спрат разпространението на коронавируса, ще отслабят търсенето на гориво. Освен това инвеститорите се готвят за турбoленция по време на изборната президентска седмица в САЩ, обяснява Reuters.

Към 10:30 ч българско време европейският сорт Брент поевтиня с 3.58% до 36.70 долара за барел, докато американският лек суров петрол (WTI) – с 4.25% до 34.42 долара за барел. В началото на търговията двата бенчмарка отчетоха спад съответно с около 5.8% и 6%. С днешния срив петролът вече се намира на най-ниското си ниво от месец май.

Страните в Европа възстановиха ограничителните мерки заради новите антирекорди през последния месец.

Много търговци сега обръщат погледите си към САЩ и нарастващите нива на заразени там и се чудят дали Европа е предшественик на това, което ще се случи в САЩ през следващите седмици“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни.

Спадът на цените на петрола бяха ограничени от ръста на петролните поръчки от Япония, както и заради високата производствена активност в Китай. И все пак, опасенията относно отслабването на търсенето и нарастващите доставки от ОПЕК и САЩ доведоха до спад на цените на петрола за втори пореден месец през октомври, като WTI падна с 11%, а Брент - с 8.5%.

Нарастващото производство в Либия и Ирак компенсираха съкращението на производството от други членове на ОПЕК и доведоха до общо нарастване на продукцията на групата за четвърти месец през октомври, показа проучване на Reuters.

Членовете на ОПЕК+, където влиза и Русия, намаляват добива с около 7.7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените. Разширеният картел трябва да проведе среща на 30 ноември и 1 декември, която вероятно ще забави планираното нарастване на производството от 2 млн. барела на ден през януари, посочват анализаторите на Goldman Sachs.

По-строгата надпревара преди изборния ден в САЩ и потенциалната избирателна несигурност също повишават предпазливостта на инвеститорите на световните пазари.

Най-непосредствената грижа за пазарите е, че политическата парализа ще забави или ще намали фискалния отговор на влошаващата се коронавирусна ситуация“, обясни още Маккарти.

Подкрепи Economic.bg