Лондон, Шанхай и Ню Йорк потъват до 300 г.

Това сочи проучване на организацията Climate Central

Лондон, Шанхай и Ню Йорк потъват до 300 г.
 В разстояние на един до три века ще потънат изцяло или частично Лондон, Ню Йорк, Шанхай, Хонконг, Бомбай, Рио де Жанейро, Неапол, Пиза, Равена и Венеция. Това сочи проучване на неправителствената организация Climate Central с представителства в Принстън и Ню Йорк, която обединява учени и журналисти, специализирани в областта на климатичните промени, пишат БТА и Дарик.

Катастрофите ще бъдат предизвикани от емитиране на газове, който причиняват така наречения парников ефект в земната атмосфера. Според проучването до края на века температурата на въздуха ще се повиши с 4 градуса по Целзий, което ще доведе до разтопяване на ледове и всеобщо повишаване на нивото на световния океан.

Конкретно за Италия се прогнозира, че през следващите 1-2 века от катастрофални потъвания ще бъдат засегнати 4,7 милиона души, което представлява 8 процента от населението на страната. Изцяло ще потънат Венеция и Пиза, както и половината от Неапол и част от Равена, ако спешно не се вземат мерки за спиране на глобалното затопляне.

По мнението на специалисти от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) процесът на глобално затопляне е необратим. Единственият изход, според тях, е спешно провеждане на световна климатична политика, чрез която би могло да се намали до 2 градуса по Целзий прогнозираното повишаване на температурата на въздуха, което ще ограничи мащабите на катастрофално потъване на градове. Това ще наложи до края на века да бъдат евакуирани от застрашените метрополии 130 милиона души, от които 2,9 милиона жители на Италия.
Коментари: 0