Lufthansa планира да се откаже от най-големите си самолети

Компанията разглежда възможности за премахването на двуетажните Airbus SE A380

Lufthansa планира да се откаже от най-големите си самолети

Снимка: Unsplash

Германската авиокомпания Lufthansa планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като продължава да намалява флота си, което води до допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Компанията разглежда възможности за отказване от двуетажните Airbus SE A380, както и от по-малките A340s и всички по-стари Boeing Co. 747-400.

Така флотът може да се окаже намален с повече от 100 самолета, колкото бяха обявили досега от авиокомпанията. Загубените работни места се очаква да са над 22 хиляди. Окончателно решение по мерките обаче не е взето.

Говорител на компанията отказа коментар за Bloomberg.

Най-голямата авиокомпания в Европа се сблъска с големи трудности заради коронакризата, която нанесе тежък удар върху туризма в цял свят. Раздялата с четиримоторните самолети ще премахне моделите, които са най-трудни за запълване и ще помогне на Lufthansa да увеличи маржовете си. Подобен ход предприемат и други конкуренти на пазара.

Вследствие на кризата Lufthansa трябваше да приеме държавна помощ от Германия на стойност 9 млрд. евро, за да оцелее. Надеждите за бързо възстановяване обаче бяха разбити заради нарастването на случаите на коронавирус в цяла Европа.

Експлоатацията на самолет като най-новия Airbus A350 на Lufthansa изисква персонал от около 220 души, включително летателен персонал, обслужване, кетъринг и административни длъжности, обясняват от превозвача. Това означава, че отказът от 10 самолета на дълги разстояния може да доведе до съкращаване на повече от 2000 работни места.

 

Коментари: 0