Газът все пак поскъпва с 20%

„Булгаргаз“ отново е внесъл заявление с предложение за повишение цената на газа

Газът все пак поскъпва с 20%

Снимка: Красимир Свраков

След десетдневна проверка на енергийното министерство по отношение на предложеното от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 20%, се оказва, че проблем няма и целият създаден от правителството хаос в сектора е можел да не се случва. За приключилата проверка на цената съобщи днес енергийният министър Теменужка Петкова, а изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че предложението отново е внесено за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Така след като регулаторът се произнесе, а той няма причина да отхвърли цената, тя ще влезе в сила със задна дата от 1 септември.

Именно тогава, в последния възможен момент, „Булгаргаз“ внесе заявление в КЕВР за поскъпване с 20.3% - предложение, взето на базата на изменението при цената на природния газ на спот пазара. То обаче внесе смут в обществото и след няколкочасово заседание енергийното министерство нареди на дружеството да изтегли предложението. Също така беше наредена безпрецедентна проверка, която на практика остави 10 дена регулирания и борсовия пазар на газ в България без цена и създаде хаос в сектора.

Държавният доставчик "Булгаргаз" не може да фактурира продадените от него количества, но не може и да откаже да снабдява клиентите си. И колкото по-дълго траеше тази патова ситуация, толкова по-дълго държавната компания гореше пари и оставаше без ликвидност.

Но проблем от ситуацията се появи и за крайните потребители, тъй като никой не знаеше какви точно сметки ще плати за този месец. Тя ще бъде една при 15%, каквото беше първото предложение на "Булгаргаз", с което властите нямаха проблем, и друга при 20%. Към всичко това трябва да се добави, че Петкова обеща проверката да трае само три дни, но без да се дават обяснения, тя се проточи десет.

Сега определената цена е 22.42 лв. за мегаватчас, като се очаква регулаторът да вземат окончателно решение на заседание следващата седмица. Павлов допълни, че увеличението на цената на газа няма да окаже влияние върху тази на топлинната енергия.

Коментари: 0