„Булгаргаз“ оттегли искането за 20% по-скъп газ, а КЕВР прекрати процедурата

Енергийният министър Теменужка Петкова е разпоредила проверка на начина, по който „Булгаргаз“ е образувал цената за септември

„Булгаргаз“ оттегли искането за 20% по-скъп газ, а КЕВР прекрати процедурата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

След няколкочасово закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи, че е приела решение за прекратяване на административното производство по заявление на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цена на природния газ за месец септември 2020 г.

По-рано днес по информация на БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов е разкрил, че компанията внася заявление за увеличение на цената с 20.3% за месец септември. Преди това компанията беше внесла заявление за увеличение с 15% от 1 септември. Дружеството обясни коригираната цена с данни от европейските борси за последните дни.

От съобщението на регулатора става ясно, че причината за прекратяване на процедурата е полученото късно днес писмо от „Булгаргаз“, с което компанията оттегля внесеното заявление, предвиждащо синьото гориво да поскъпне с 20% от този месец. Това се случва след разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, която е постановила проверка на начина, по който дружеството е образувало цената за този месец.

„Булгаргаз” поема ангажимента своевременно да уведоми КЕВР за резултатите от извършената проверка. Дружеството трябва да подаде ново заявление за утвърждаване на цена, по която общественият доставчик да продава природен газ, считано от 1 септември, а до произнасянето на регулатора, ще продава синьото гориво по сега действащата цена.

Коментари: 0