Швеция може и да затегне коронамерките, но само на локално ниво

Придобилата популярност стратегия на Швеция до момента успява да предпази икономиката

Швеция може и да затегне коронамерките, но само на локално ниво

Снимка: Unsplash

Швеция е готова да налага по-строги правила в определени области в страната в случай на внезапни огнища на Covid-19, но все пак запазва придобилата популярност национална стратегия за минимални ограничения за овладяване на пандемията.

За да се справят с евентуални местни огнища, от които се страхуваме, регионалните власти могат да издадат по-строги препоръки, ако е необходимо“, заяви Йохан Карлсон, генерален директор на шведската Агенция за обществено здраве във вторник, цитиран от Bloomberg.

Швеция избра по-мека блокада от повечето страни за борба с пандемията, което съвпадна с по-висока смъртност в началото на кризата. Сега вече има признаци, че вирусът бавно се поставя под контрол в Швеция, тъй като броят на ежедневните нови инфекции намалява. Успоредно с това страната бе една от тези с най-малък икономически спад за първото полугодие.

„Насоките за справяне с местните огнища могат да включват по-строги инструкции за работа от дома и връщане към онлайн обучение за по-големите ученици“, обясни Карлсън. Гражданите могат също да бъдат помолени да избягват обществения транспорт, както и да бъде ограничен броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Агенцията все още не е предоставила ясни насоки за носене на предпазни маски, с което Швеция продължава да бъде в противоречие със Световната здравна организация и повечето страни в света с решението си да не препоръчва използването им.

Коментари: 0