Швеция избегна икономическия „ужас“ в Европа

Скандинавската държава отказа да блокира бизнеса и обществото, както другите страни, но отчете много смъртни случаи

Швеция избегна икономическия „ужас“ в Европа

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Швеция не успя да избегне едно от най-дълбокото свиване на икономиката си, въпреки че прие един от най-меките подходи в Европа за овладяване на пандемията Covid-19.

Брутният вътрешен продукт на страната се е сринал с 8.6% през второто тримесечие спрямо първото, показват експресните статистически данни.  Това е най-големият тримесечен спад от 1980 г. насам, но е доста по-лек в сравнение с останалите европейски икономики, които наложиха тежки ограничения и блокираха напълно бизнес активността в периода април-юни.

Намаляването на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната е по-голямо от най-тежкия период за страната по време на световната финансова криза през 2008 г., когато бе отчетен спад от 3.8%.

„Швеция не бе имунизирана срещу Covid-19 въпреки по-леките ограничения, въведени от правителството. И все пак икономическото свиване през първата половина от годината бе в съвсем различна степен в сравнение с ужасите, наблюдавани в Южна Европа“, коментира Дейвид Оксли, старши икономист от Capital Economics за CNBC.

Припомняме, че икономиките на Испания, Франция и Италия се свиха с двуцифрени стойности, а дори най-голямата в ЕС – Германия – потъна с над 10%.

Според главният икономист на SEB bank Робърт Берквист шведският БВП за първата половина от годината ще отбележи спад, двойно по-малък от този в еврозоната. „Еврозоната изглежда, че може да отчете  растеж в периода юли-септември, но шведската икономика ще продължи да я превъзхожда и занапред“, коментира той.

Въпреки че бизнесът в Швеция до голяма степен не спря да работи, икономиката на страната е силно зависима от износа, който бе засегнат от липсата на търсене от чужбина. Последните данни са знак за това колко уязвима е Швеция към глобалните икономически промени. Подобно на други скандинавски държави, тя има малка, отворена икономика, която зависи от международната търговия.

Въпреки спада Швеция все още не се намира в рецесия, тъй като през първото тримесечие икономиката отбеляза ръст с 0.1%. Безработицата в страната обаче остава най-високата на Скандинавския полуостров - 9% спрямо 7.1% през март.

Шведската статистика ще публикува първата ревизия на данните за БВП за второто тримесечие на 28 август.

Какво направи Швеция, за да предпази икономиката?

В директен контраст с много страни от Европа, Швеция стана известна с решението си да запази училищата отворени заедно с множество бизнеси, като магазини, фитнеси и ресторанти. Успоредно с това страната заложи на множество насоки към обществото за доброволно социално дистанциране. Все пак властите в страната изтъкват многократно, че стратегията на скандинавската държава не е предназначена за защита на икономиката, а за утвърждаване на устойчиви и дългосрочни мерки.

Липсата на пълна блокада съвпадна с това, че страната регистрира повече случаи на Covid-19, в това число и смъртни, отколкото всички нейни скандинавски съседи, взети заедно – Финландия, Дания, Норвегия и Исландия.

Коментари: 0