Съдбата на „Конституцията на ГЕРБ“ се решава днес

Депутатите стартират новия политически сезон под обсада от протестиращите и скандирания „Оставка“

Съдбата на „Конституцията на ГЕРБ“ се решава днес

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Новият политически сезон в България стартира днес, но за депутатите няма да е никак лесен. На първо място те трябва да успеят да достигнат новото си работно място - "Зала София" в бившия партиен дом, тъй като от рано сутринта сградата е под обсада, а хората на площад "Независимост", които искат оставката на правителството и на главния прокурор, се увеличават.

Най-важната тема днес е дали ГЕРБ ще успее да събере 120 депутати, за да внесе проекта си за конституция, който е силно критикуван от почти всички, дори от министри и депутати от ГЕРБ. Засега само правосъдният министър Данаил Кирилов си призна, че е участвал в създаването на "Конституцията на ГЕРБ". По неговите думи и други са участвали в нейното писане, но засега никой не си признава.

Засега ДПС и БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят новия основен закон, няма да подкрепят и свикване на Велико народно събрание. От "Патриотите" настояват за свои добавки към Конституцията и ако ГЕРБ не се съгласят с тях, няма да подкрепят проекта. Веселин Марешки на няколко пъти си смени мнението по темата и не се знае в крайна сметка как ще гласуват депутатите от "Воля". Така събирането на 121 подписа на депутати остава твърде несигурно.

Първоначално премиерът Бойко Борисов обяви, че именно 2 септември е датата, на която ще се реши съдбата на кабинета му. Вчера обаче той промени позицията си и заяви, че дори да не бъде одобрен проекта на нова Конституция, той няма да подава оставка. Съвсем малко преди това вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че оставката е задължителна, ако процедурата се провали заради липса на подкрепа.

Днес в 9.00 ч държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. Това ще стане от трибуната на Парламента, по време на откриването на новата сесия на 44-тото Народно събрание.

Коментари: 0