„Лукойл“ запазва дела си в едно от най-големите находища в света

Руската компания искаше да продаде собствеността си на китайски компании

„Лукойл“ запазва дела си в едно от най-големите находища в света

Снимка: Лукойл

1116 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Лукойл“ оттегля решението си да продаде своя дял в петролното поле West Qurna-2 в южната част на Ирак на китайски компании. По информация на иракския държавен вестник Al-Sabah министерство на петрола е успяло да убеди руската компания да не продава, след като водиха преговори последните шест месеца.

„Разбирането на мотивите на компанията помогна да се намери решение на някои от проблемите в координация с Министерството на петрола“, каза министърът Ихсан Абдул Джабар.

По-рано „Лукойл“ изпрати на министерството официално уведомление, в което се посочва планът на компанията да продаде своя дял на китайски компании. Причината е, че „инвестициите в Ирак не са подходящи за големите инвеститори и че те или търсят други пазари, или партньори във възобновяемата енергия“.

Полето West Qurna-2 се намира на 65 километра северозападно от Басра, голям пристанищен град, и е едно от най-големите находища в света. Първоначалните възстановими запаси на находището достигат около 14 милиарда барела. Повече от 90% от резервите са концентрирани в натрупванията Мишриф и Ямама.

От своя страна Exxon сключи споразумение за продажба на дела си в находището West Qurna-1 на китайските фирми PetroChina Co. и CNOOC Ltd. през януари. Американската корпорация също така работи за получаване на подкрепата на иракското правителство за сделката. Но продажбата все още не е завършена. Министерството на петрола също се опитва да получи официални одобрения за закупуване на дела на Exxon Mobil в находището.

При неотдавнашното си посещение във Вашингтон премиерът Мустафа Ал-Кадими заяви, че Ирак иска друга американска компания да замени Exxon като участник в проекта.

Подкрепи Economic.bg