Лют спор за парите за пенсия

Владимир Каролев, Пламен Димитров, Васил Велев и Мика Зайкова разгорещено дебатираха дали партидите от фондовете да се прехвърлят в НОИ

Лют спор за парите за пенсия
Разгорещен спор се разрази по темата за прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ в студиото на Нова тв тази сутрин. По темата дебатираха Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски и Мика Зайкова, финансов експерт на синдикатите. По-късно към тях се присъединиха и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Пламен Димитров, президент на КНСБ.

„Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите”, каза Каролев, 

„Ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди”, заяви от своя страна Мика Зайкова. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%. 

Каролев обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25%. Той опонира, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.  

„Хората ще имат избор дали да отидат в НОИ, или в частен пенсионен фонд. Пенсионните фондове взимат наготово тези пари и не се състезават помежду си”, аргументира се Зайкова. 

Финансистът веднага отвърна, че това не е така, тъй като има много фондове, всеки избира кой фонд да му управлява парите, а освен това на края на годината можеш и да се преместиш в друг пенсионен фонд. 

„Не искам да си дам парите на НОИ и не искам да получавам държавна пенсия”, каза Каролев. По думите му НОИ е едно огромно обещание.  

„За да има достойна пенсия не се иска само да увеличаваш години, възраст и стаж, а се иска да има политика по доходите, да има пазар на труда като хората и да има реформирана образователна система”, заяви Зайкова. 

„Надявам се, че всеки разумен човек няма да разчита на НОИ и ще спестява”, надява се Каролев. Той предложи не само да не се намаляват вноските в личните пенсионни сметки, а дори да се увеличат. Според него хората не трябва да разчитат на социална пенсия. 

По-късно в разговора се включиха и Велев и Димитров, които също разгорещено спориха. 

„За да се балансира НОИ, трябва плавно и полека да възстановим 7 процентни пункта на осигуровките. Това означава вдигане на осигурителната база и на вноските", обясни Димитров, цитирайки доклад на Световната банка. Той се обяви за излизане на светло на доходите.

„В България към края на третото тримесечие има наети 2 250 000 души. От тях 550 000 са на бюджетна издръжка. В страната има 2 181 000 пенсионери, а 2 681 000 пенсии се получават общо. В същото време пенсиите за инвалидност са 909 000 – все едно че е имало война. За последните години средната продължително за получаване на пенсията е нараснала с 5 години. Затова има и повече пенсионери, отколкото заети. Средната възраст за пенсиониране у нас е 56,9 години, докато в ЕС тя е 61,5 години. При това положение няма как да има високи пенсии – икономиката е смачкана и няма кой да пълни фондовете”, заключи председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него трябва да има минимална възраст за пенсиониране за всички хора.

„8 млрд. лева, които сега са в частни пенсионни фондове поетапно като един язовир с отворени шлюзи ще се изтекат към НОИ и ще бъдат изхарчени”, обяви Васил Велев.

По думите му ще се намерят независими анализатори, които да обяснят, че никой не е спечелил срещу държавата.

„Когато се конкурира държавата с частен фонд, държавата е хем играч, хем съдия. Тя променя правилата, тя прави законите. Няма как да спечели някой срещу държавата. Винаги може да се направи така, че пенсията, която ще плаща държавата, да е по-голяма от тази, която ще плати частния фонд. Защо – ще увеличи данъците, ще промени правилата, ще промени коефициентите. И тогава много хора ще си преместят партидите от частния фонд във НОИ и те ще бъдат изядени като сирене”, заключи Васил Велев.

През целия разговор страстите в студиото бяха нагорещени.  Велев обяви, че занапред няма да гостува в едно студио с Пламен Димитров. Синдикалният лидер и Каролев пък се прекъсваха един друг и се репликираха непрестанно, а накрая се наложи водещите да прекъснат спора и да обявят новините, преди да се е стигнало до физическа саморазправа.
Коментари: 0