5-ма велики имигранти, от които Америка можеше да се лиши

Те са едни от най-влиятелните хора в света и родителите им са с мюсюлмански произход

5-ма велики имигранти, от които Америка можеше да се лиши
4772 ~ 3 мин. четене

Сергей Брин 


Американски предприемач и учен в областта на информационните технологии и икономиката, милиардер - разработчик и създател (заедно с Лари Пейдж) на търсачката Google. Той живее в Лос Алтос, Калифорния. Според Forbes през 2016 г. неговото състояние се оценява на 39.6 млрд. долара, класиран на 13-то място сред най-богатите хора в света.

Сергей Брин е роден в Москва в еврейско семейство на математици. Те се местят в САЩ през 1979 г., когато той е бил на 5 години. Родителите Сергей Брин - възпитаниците на Механо-математически факултет на Московския държавен университет.  

Бащата на Сергей Михаил Брин става преподавател в  Университета на Мериленд. Майка му Евгения Брин става експерт по климата в NASA и директор на благотворителна организация; автор на редица научни статии по метеорология.


Пиер Омидяр 


Програмист, предприемач, мениджър и филантроп; основател и председател на eBay. Той е роден на 21 юни, 1967 г. в Париж (Франция) в семейство на ирански имигранти, които са учили в университета.

Майка му Елах Омидяр е получила докторска степен по лингвистика в Сорбоната. Бащата на Пиер е бил хирург. Семейството му се премества в САЩ (Мериленд) през 1973 г., когато Пиер е още дете.


 Боб Майнър 


Един от основателите на Oracle. Роден през 1941 г., родителите му са от ирански произход. И двамата идват от малко село в западната част на Азербайджан. Местят се в САЩ през 1920 г.

Майнър е създател на базата данни на Oracle и голяма част от своята кариера в компанията псвещава на проектирането на разработката на продукти. През 1992 г. той напуска поста. Той е бил сърцето на компанията, любимият мениджър на всички. Майнър почина през 1993 г. на възраст 52 години от рядка форма на рак на белия дроб.


Нуриел Рубини 


Американски икономист, професор по икономика в университета в Ню Йорк. Един от най-авторитетните експерти в света по въпросите на глобалните финанси. Той прогнозира и световната финансова криза (2008-2011 г.). Председател на RGE Monitor.

Роден в семейство на ирански евреи. Заедно с родителите си се премества в Техеран. По-късно семейството се премества в Израел.

От 1962 до 1983 г. живее в Милано, където учи в университета Бокони. След това учи в университета в Харвард. Владее английски, италиански и иврит. През 1988 г. завършва Харвардския университет със специалност "Международна икономика". През 2010 г. Forbes го признава за най-влиятелния икономист в света.


Стив Джобс


Стив Джобс – американски предприемач, получил широко признание в качеството си на пионер в ерата на ИТ-технологиите.

Стивън Пол Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. Родителите му са Абдулфатах Джон Джандали -  сирийски мюсюлманин и Джоан Шибле от католическо семейство на немски мигранти. Още като съвсем малък те го оставят в приют за осиновяване с условието новите родители да са завършили колеж. Той е осиновен от Пол и Клара Джобс. Според правилата на официалното осиновяване, биологичните родители не знаят нищо за местонахождението на сина си и Стив се среща с майка си на 31 години.

Джобс е получили обществено признание и редица награди за въздействието си върху технологичната индустрия. Той често е наричан "визионер" и дори "бащата на дигиталната революция." Джобс е бил блестящ оратор и представянето му на иновативни продукти е на ново ниво, като той успява да ги превръща в един завладяващ спектакъл. След осем години на борба с болестта през 2011 г. Стив Джобс е починал от рак на панкреаса.

Подкрепи Economic.bg