МАЕ: През 2025 г. цената на барел петрол ще е $83

Увеличаването на броя на електрическите превозни средства в света ще започне да има забележим ефект върху потреблението на нефт

МАЕ: През 2025 г. цената на барел петрол ще е $83

Снимка: Pixabay

Международната агенция за енергетика (МАЕ) влоши оценката си за растежа на цените на петрола до 2025 г. Очаква се цената на барел петрол тогава да достигне 83 долара, което е с 18 долара по-малко спрямо миналогодишната прогноза. Това съобщава „РИА Новости”, позовавайки се на годишната оценка на МАЕ World Energy Outlook

Най-голямо намаление се наблюдава в периода до 2025 г., през който стойността на петрола ще нарасне до 83 долара за барел, а след това до 111 долара за барел до 2040 г. (съответно с 18 долара и 14 долара за барел по-малко от прогнозата за 2016).

МАЕ подобри оценката за растежа на търсенето на петрол до 2025 г. - според прогнозата, тази цифра ще се увеличи със 7% до 100.3 млн. барела на ден. Агенцията също така прогнозира ръст на търсенето на петрол в света с 12% (104.9 милиона барела на ден) до 2040 г.

„Спадът в търсенето на петрол в дългосрочен план в развитите икономики ще бъде повече от компенсирано от увеличение в търсене в Азиатско-тихоокеанския регион” – се отбелязва в прогнозата. Например, МАЕ подчертава, че потреблението на петрол в Индия ще осигури почти половината от нарастването на търсенето на петрол до 2040 г.

Китай ще остане важен двигател на растежа на показателя. До края на 2020 г. Индия обаче ще надмине Китай като консуматор на „черно злато”. Освен това страните от Африка и Близкия Изток също ще станат източници на нарастването на търсенето на петрол. В частност, последният ще надмине европейските държави в този показател, което е „очевиден сигнал за изместване на географията на търсенето” на петрол.

Основното търсене на петрол в дългосрочен план ще бъде обезпечено от области като транспорт, авиацията и нефтопродукти. Въпреки това, увеличаването на броя на електрическите превозни средства в света през 2025 г. ще започне да има забележим ефект върху потреблението на петрол. По този начин, според МАЕ до 2040 г. броят на електрическите автомобили ще достигне 280 млн. (15% от общия брой на автомобили в света), което ще намали нуждата от близо 2.5 милиона барела петрол на ден. "Въпреки това, няма търсене за петролния пик от 2040 няма да бъде”, - подчерта МАЕ.

По-рано МАЕ съобщи, че през 2018 г. петролният пазар ще бъде балансиран с търсенето на 99.1 млн. барела на ден и изпълнението на споразуменията на ОПЕК и ОПЕК + за ограничаване на добива. В същото време експертите смятат, че за да се ребалансира пазара, е необходимо да се удължи ограничението за производство за периода на настоящото споразумение, което е в сила до края на март 2018 г. 

Коментари: 0