Магазините в Гърция ще работят и в неделя

Мярката на Министерство на развитието ще важи до края на годината и цели да насърчи потреблението

Магазините в Гърция ще работят и в неделя
От днес до края на годината магазините в Гърция ще работят и в неделя. С тази мярка Министерството на развитието в Атина се опитва да стимулира потреблението, съобщава БНР. 

Търговците от малките магазини, които нямат достатъчно персонал, протестират и за това, че големите търговски вериги им отнемат клиентите. 

Днес синдикатът на частните служители обяви стачка с протести. Почти половината от търговските обекти в Атина и Солун са отворени. В Патра търговците отказват да работят. 

„Милион и половина безработни гърци не пазаруват не защото не им е удобно работното време на магазините, а защото нямат средства. Време имат – пари нямат”, коментира в парламента депутатът от опозицията Димитрис Стратулис. 

Синдикатите съобщават, че реално тези, които работят в неделя, не получават допълнително заплащане. Църквата също е против работа в неделя, като ден за литургия. 

Клиентите са доволни от възможността да съчетаят неделната разходка с пазаруване. Отворените магазини имат посещения, но оборотът е слаб, споделят работещите днес търговци. 
Коментари: 0