София се отказва да продава Общинска банка

Причината e висящ съдебен спор с миноритарния акционер Христо Ковачки

София се отказва да продава Общинска банка
176 ~ 1 мин. четене

Столична община е решила да се откаже от продажбата на дела си в Общинска банка. Причината е съдебен спор с миноритарния акционер бизнесменът Христо Ковачки. Това съобщи Орлин Алексиев, председател на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет, пред Mediapool.

Плановете на общината бяха до края на годината да е ясен купувачът на общинският дял от 67.65% в банката. За целта беше нает консултант, който да направи оценка на общинските акции, както и да намери частен инвеститор.

Консултантът "Камбуров и съдружници – Грант Торнтон - Транзакта" обаче не е могъл да оцени риска заради висящия съдебен спор между Столична община и Христо Ковачки. Бизнесменът оспорва във Върховния административен съд решението на БНБ, заради което той загуби контрола в Общинска банка в края на 2011 г. Това е причината общинският съвет да вземе решение за прекратяване на продажбата на Общинска банка и договора с консултанта, обясни Орлин Алексиев.

Осъденият на първа инстанция за укриване на данъци, но оправдан на втора инстанция Ковачки държи малко над 26% от капитала на Общинска банка. Останалите около 5% от акциите във финансовата институция са собственост на общински фирми, а други 16 общини имат общо 1.55% акции.

За първите девет месеца на годината финансовите резултати на Общинска банка са стабилни, сочат данните на БНБ. Банката е на печалба от 4.5 млн. лв., което е с 12.3% ръст спрямо същия период на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg