Македония е готова да добави географско определение към името си

Правителството на Заев е преименувало основното летище и ключова магистрала, които бяха кръстени на Александър Велики

Македония е готова да добави географско определение към името си
1896 ~ 1 мин. четене

Македония е готова да добави географско определение към името си, за да спомогне за разрешаване на спора с Гърция, която задържа перспективите на страната за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, каза във вторник премиерът Зоран Заев.

Бих искал преговорите (с Гърция - бел. ред.) да успеят. Ние сме готови за географски квалификации в името“, каза той пред репортери в столицата Скопие във вторник.

Македония се присъедини към Организацията на обединените нации през 1993 г. с временното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ), тъй като съседна Гърция се противопостави на еднословното име, заявявайки, че тя предполага териториална претенция за гръцка провинция със същото име.

Заев заяви също така, че правителството му е преименувало основното летище и ключова магистрала, които бяха кръстени на Александър Велики. Летището ще бъде преименувано на "Международно летище Скопие", а магистралата към Гърция ще се нарича "Приятелство".

„С днешното решение потвърждаваме нашата стъпка към изграждане на приятелство и доверие с Гърция“, каза Заев.

В неделя стотици хиляди хора излязоха на протест в Атина срещу каквото и да е решение, което ще включва името "Македония".

Подкрепи Economic.bg