Макрон подкрепя санкции срещу страните, отказващи мигранти

Френският президент разкритикува държавите, възползващи се от ЕС, но проявяващи егоизъм по темата за бежанците

Макрон подкрепя санкции срещу страните, отказващи мигранти

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон каза, че подкрепя въвеждането на финансови санкции срещу страни от ЕС, които отказват да приемат мигранти с доказан бежански статут, пише The Jerusalem Post.

Макрон говори в навечерието на спешно свикана среща за имиграцията, която ще се проведе утре в Брюксел. На нея европейските лидери ще обсъдят мигрантския спор, който разделя Европа.

„Аз се обявявам в подкрепа на механизми, които наистина вземат това предвид“, каза френският държавен глава, когато му беше зададен въпрос за възможни финансови санкции. „Не може да има страни, които извличат голяма полза от солидарността на Европейския съюз и които масово изразяват своя национален егоизъм, когато стане дума за проблемите с мигрантите“, добави Макрон.

Изказването си френският президент направи по време на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес. Двамата лидери се обявиха за създаването на центрове за настаняване от затворен тип в европейските страни, в които пристигат мигрантите. В тези центрове имигрантите ще бъдат проверявани и ще се предоставя убежище на онези, които имат право да претендират за такова, а останалите ще бъдат връщани обратно в родните им страни.
Коментари: 0