Макрон покани Путин във Франция

Путин е получил покана за 11 ноември по случай 100-годишнината от края на Първата световна война

Макрон покани Путин във Франция
Руският държавен глава Владимир Путин е поканен във Франция по случай тържествата за 100-годишнината от края на Първата световна война. Това съобщи Елисейският дворец, пише "Взгляд".Годишнината от приключването на "Великата война" се отбелязва на 11 ноември, уточни администрацията на френския президент.

На 10 август лидерите на Русия и на Франция разговаряха по телефона. През юли френският президент Еманюел Макрон посети финалния мач от световното по футбол в Русия. Кремъл още не е потвърдил участието на Путин в парижката проява, но заяви, че президентът на Русия разглежда възможността да посети Франция на 11 ноември, посочва "Комсомолская правда".

Макрон изпрати покани за церемонията до лидерите на над 80 страни. "Отслабването на управлението и демокрацията стана причина мирът, постигнат с толкова труд през 1918 г., да бъде разрушен през 30-те. Затова поех инициативата да поканя в Париж за церемонията на 11 ноември мнозина държавни и правителствени глави, които ще открият първия Парижки форум на мира", заяви френският президент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп впрочем вече заяви, че се кани да посети Париж за юбилейните чествания, припомня "Росийская газета".

По-рано този месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин не смята да участва в сесията на 73-ото Общо събрание на ООН, която започва в Ню Йорк на 18 септември.

"Президентът на Франция се обявява за тясно сътрудничество с Русия, а Владимир Путин търси предлог, за да му гостува", обяснява руският политолог Иван Преображенски в статия за агенция Росбалт.
Коментари: 0