Макрон призова световните лидери да се борят за мира

Над 70 световни лидери се събраха в Париж по случай 100 години от края на Първата световна война

Макрон призова световните лидери да се борят за мира

Снимка: БТА

Около 70 световни лидери се събраха при Триумфалната арка в Париж на тържествена церемония по случай 100 години от края на Първата световна война, предадоха световните агенции.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и десетки монарси, президенти и премиери от Европа, Африка, Близкия изток отбелязаха заедно с френския президент Емануел Макрон момента, в който оръжията замлъкнаха в Европа преди един век.

Церемонията започна с малко закъснение, след 11 ч. местно време, когато камбаните започнаха да бият, отбелязвайки момента на подписване на примирието, но тогава лидерите още бяха на път към Триумфалната арка.

Президентът Тръмп се поздрави с френския си колега Макрон, канцлерът Меркел и кралят на Мароко Мохамед Шести. Президентът Путин, който пристигна последен, също се ръкува с Макрон, Тръмп и Меркел.

Френският президент Емануел Макрон призова световните лидери да се борят за мира в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата световна война, предаде.

„Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 лидери, сред които президентът Румен Радев, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

 "На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война", заяви Макрон, цитиран от ТАСС. "Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят", добави френският президент.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а Младежкият оркестър на ЕС изпълни "Болеро" на Равел.

 

 

 

 

 

 

Коментари: 0