Макрон призова за ваксинация без почивка

Франция ще разшири ваксинацията за 70-75-годишните

Макрон призова за ваксинация без почивка

Снимка: БТА

836 ~ 1 мин. четене

Френският президент Еманюел Макрон призова да се увеличат максимално възможностите за ваксинация на населението срещу коронавируса. По време на посещение в центъра за ваксинация той каза, че ваксинациите трябва да бъдат "максимални" и да се извършват седем дни в седмицата "сутрин, обед и вечер".

"Не трябва да има почивни дни и уикенди за ваксинация", каза френският лидер, който е критикуван за бавно разпространение на ваксината. Той също така обяви, че от събота, 27 март, хората от 70 до 75 години ще могат да получат коронавирусната ваксина във Франция. Преди това лицата на възраст от 65 до 74 години можеха да бъдат ваксинирани само ако са имали съпътстващи заболявания.

Макрон каза, че приоритетът е да се имунизират най-уязвимите и възрастните хора, "за да се облекчи натискът върху болничната система".

Подобно на други правителствени лидери, френският президент разчита на ваксините, за да облекчи натиска върху болничните системи и в крайна сметка да премахне ограниченията за пътувания и бизнес. Париж и други региони са под ново блокиране от събота, въпреки че правителството насърчава дейностите на открито и има повече отворени предприятия, отколкото по време на предишни затваряния.

Френският лидер обеща да продължи да оказва натиск върху AstraZeneca, която според него е изпълнила „малко под ангажиментите си към нас“.

Във Франция по време на пандемията са открити 4.2 милиона случая на коронавирус, около 92 хиляди от които са фатални.

Коментари: 0