Най-лошите дни за турската борса от 2008 г. насам

Ердоган шокира инвеститорите с уволнението на управителя на централната банка на страната

Най-лошите дни за турската борса от 2008 г. насам

Снимка: БТА

1820 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турският фондов пазар тази седмица регистрира най-лошите си два дни след световната финансова криза от 2008 г. Банковите акции се сринаха, лирата поевтиня с почти 15%, а борсата принудително бе спирана и вчера, и днес. Всичко това се случва, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган шокира инвеститорите, като уволни управителя на централната банка.

Спадът на основния индекс BIST-100 в понеделник беше най-големият от средата на 2013 г. Сутринта той потъна с близо 9% и отново задейства автоматичните прекъсвачи, които блокираха борсовата търговия. Впоследствие измерителят тръгна нагоре, като възстанови почти всички загуби след дълбокото гмуркане.

Анализаторите обаче отбелязват, че чуждестранните инвеститори се отказват от позициите си.

Чужденците освобождават позициите си на загуба, независимо от цената, а реакцията на пазара изглежда трудна, докато тези поръчки не приключат“, коментира Енвер Еркан от Tera Yatirim.

Доходността по 10-годишната облигация в местна валута на Турция е нараснала с девет базисни пункта до 18.98% – най-високото ниво от май 2019 г., след рекордния скок от 483 базисни точки в понеделник.

Вихрушките на турския фондов пазар идват след изненадващото уволнение на Наджъ Агбал, който бе отстранен от поста по-малко от пет месеца, след като го пое. Той бе четвъртият управител на централната банка за последните пет години. Успя да си спечели аплодисментите, след като вдигна лихвените проценти на полиците с 875 базисни пункта до 19% в опит да ограничи двуцифрената инфлация. Последната стъпка в тази посока бе в четвъртък, два дни преди да бъде отстранен.

Коментари: 0