Отнемането на книжки заради неплатени глоби е противоконституционно

Конституционният съд реши, че мерките не само не целят безопасността на пътя, но и нарушават основни конституционни права на гражданите

Отнемането на книжки заради неплатени глоби е противоконституционно

Снимка: Красимир Свраков

624 ~ 1 мин. четене

Отнемането на книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби е противоконституционно според Конституционния съд (КС), съобщава БНР.

Делото беше образуване по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващи за почивка в Гърция миналото лято. С решението на КС подобни проверки по границите ще бъдат безпредметни, а шофьорите могат да бъдат само уведомявани колко и какви глоби имат, но не и задължени да ги платят. Те вече не могат да бъдат и спирани да напуснат страната.

Конституционните съдии посочват, че отнемането на книжка и спирането на кола от движение заради неплатени глоби не са принудителни административни мерки (ПАМ) по смисъла на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), и не целят безопасността на пътя, а имат за цел по-лесното събиране на глоби.

„Всяко ограничаване на права,  което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава", са категорични магистратите.

Коментари: 0