Борсата в Истанбул спря работа заради потъването на лирата

Ситуацията в Турция удари и европейските пазари

Борсата в Истанбул спря работа заради потъването на лирата

Снимка: Pexels

21576 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Основната фондова борса в Турция беше принудена да спре търговията временно, тъй като акциите се насочиха към най-голямото си дневно отстъпление от осем години насам след изненадващото уволнение на управителя на централната банка Наджъ Агбал от президента Ердоган.

Автоматичните прекъсвачи бяха задействани за първи път от въвеждането им през август, когато индексът BIST 100 потъна с 5%, след което и втори път, когато загубите достигнаха до 7%. Трето замразяване от 30 минути ще започне, ако отстъплението достигне 10%.

Към 12:10 ч. българско време индексът бе с 8.53% надолу.

Турските пазари поемат удара след уволнението на Агбал в събота. Смяната му начело на турската централна банка бележи връщане към по-ястребна парична политика. Лирата падна с 15% спрямо долара по време на ранните часове в понеделник, както и се очакваше от анализаторите. Така тя се търгуваше около 8.12 за 1 долар, което бе близо до историческото дъно, достигнато през ноември. След двете прекъсвания на търговията лирата се стабилизира до спад от 8% и 7.8295 за 1 долар.

Междувременно всички 100 компании от референтния индекс BIST 100 паднаха, като производителят на млечни продукти Pinar Sut Mamulleri Sanayii AS и инвеститорът в недвижими имоти Ozak GYO водят срива със загуби съответно от 8% и 8.5%. Индексът на банките Borsa Istanbul, където присъствието на чуждестранни инвеститори е по-високо, потъна с 9.7%.

Европейските акции в понеделник бяха обременени от спада на турската лира и притесненията относно новите ограничения поради третата вълна на COVID-19 на континента. Силата на автомобилните производители обаче спомогна за ограничаване на загубите.

Паневропейският STOXX 600 падна с 0.2% при отварянето на пазарите, но впоследствие излезе на минимална печалба от под 0.1%. Акциите на банките в еврозоната, които имат и бизнеси в Турция, като испанската BBVA, италианската UniCredit, френската BNP Paribas и нидерландската ING, поевтиняха между 0.5% и 6%.

След като британски министър предупреди в неделя, че гражданите на Обединеното кралство трябва да изчакат преди да резервират летните си почивки в чужбина, акциите на собственика на British Airways – IAG, както и Lufthansa, Ryanair Holdings и туристическата компания TUI потънаха между 3.3% и 5.6%.

Автомобилният сектор обаче нарасна за шеста поредна сесия. Акциите на Volkswagen AG скочиха с 5%, след като Deutsche Bank повиши ценовата си оценка на акциите до 270 евро от 185 евро след амбициозните планове на компанията да премине към пазара на електрически автомобили.

Коментари: 0