Малдивите ще предлагат ваксини на туристите при пристигане

В опит да съживят туристическия сектор, който генерира около 67% от БВП на страната

Малдивите ще предлагат ваксини на туристите при пристигане

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Малдивите ще предлага на своите посетители ваксинация при пристигане, като част от инициатива насочена към съживяване на тежко засегнатия туристически сектор в страната, обяви министърът на туризма Абдула Маусум, цитиран от CNBC.

"Стратегията „3V“ - „посещение, ваксинация, ваканция“ (visit, vaccinate and vacation), ще улесни посещаването на островната държава", коментира министър Маусум.

Понастоящем всеки, който иска да посети Малдивите трябва да предостави отрицателен PCR тест за COVID-19 и доказателство за хотелска резервация, за да получи достъп до страната. Маусум заяви още, че Агенцията за защита на здравето ще направи изявление, с което ще позволи на ваксинираните туристи да влизат в страната без ограничения „много скоро – може би тази седмица“.

Островната държава в Индийския океан, позната по света с тропическите си плажове, е силно зависима от туристическата си индустрия. Около 67% от брутния вътрешен продукт на страната се генерира директно от този сектор.

Министърът на туризма отбеляза, че приоритет на правителството е да гарантира, че цялото население на страната ще по получи две дози от ваксините.

Но когато процесът приключи, страната ще бъде готова да ваксинира и пристигащите“, обяви той.

До този момент около 53% от населението на Малдивите от общо 530 хил. души, са получили първа доза, сочи ваксинационният тракер на Reuters. Около 90% от работещите на първа линия в туризма са получили първата си доза, допълва Маусум.

Той не разкрива дали пристигащите ще се очаква да платят за ваксините, но е категоричен, че наличностите няма да са проблем. По думите му страната е получила дарения на ваксини от Индия, Китай и по схемата Covax на Световната здравна организация, която цели да гарантира, че разпределението на ваксините по света е справедливо. Малдивите са поръчали и допълнителни запаси от Сингапур.

Маусум твърди, че туризмът се нуждае от тласък, за да може страната да постигне целта си от 1.5 млн. пристигащи туристи и 10 млн. нощувки тази година.

„Когато изпълним тази цел, все още ще сме под това, от което страната се нуждае, но все пак това е доста по-добре от онова, което очаквахме в края на 2020 г.“, пояснява Маусум.

От началото на годината Малдивите са посетени от 350 хил. души за почивка – предимно от близка Индия. Пристигащите се възползваха от по-малките изисквания за влизане в страната.

Коментари: 0