Дефицитът на чипове ще мъчи бизнеса и през 2022 г.

Това прогнозира най-големият поддоставчик на полупроводници, който отчете близо 20% ръст на печалбата за първото тримесечие на 2021 г.

Дефицитът на чипове ще мъчи бизнеса и през 2022 г.

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) заяви в четвъртък, че прави всичко възможно, за да увеличи производителността и да облекчи недостига на чипове в световен мащаб, но дефицитът вероятно ще продължи и през следващата година, предава Reuters.

Недостиг на чипове

Компанията е най-големият производител на чипове по договори в света и сега се опитва да разшири капацитета и дейността си в отговор на глобалните проблеми. Същевременно заявява, че се стреми да поддържа цените разумни.

Придобили сме земя и оборудване и започнахме изграждането на нови съоръжения. Наемаме хиляди служители и разширяваме капацитета си на множество обекти“, каза главният изпълнителен директор С. С. Уей на онлайн брифинг.

Думите му потвърждават тези на Пат Гелсингер, изпълнителният директор на Intel. В сряда той коментира пред Washington Post, че недостигът на чипове ще продължи „няколко години“.

Прогнозите на TSMC идват, след като фирмата отчете 19.4% ръст на печалбата през първото тримесечие, побеждавайки пазарните очаквания. Повишението следва силното търсене на чипове на фона на глобалния преход към работа от вкъщи.

TSMC, чиито клиенти включват Apple Inc и Qualcomm Inc, вече са очерта „многогодишни възможности за растеж“ вследствие на пандемията. Здравната криза с COVID-19 всъщност подхрани търсенето на усъвършенствани чипове, каквито се внедряват в смартфони и лаптопи – все по-нужни на потребителите в режим на отдалечена работа.

Що се отнася до дефицита за автомобилната индустрия, TSMC очаква той да бъде облекчен през следващото тримесечие.

Нетната печалба на TSMC за януари-март достигна 139.7 милиарда тайвански долара (4.93 милиарда щатски долара). Прогнозата в анкетата на Refinitiv бе за средно 134.01 милиарда тайвански долара. Приходите са нараснали с 25.4% до рекордните 12.92 млрд. щатски долара.

Коментари: 0