Малките търговци излизат на протест, ако законът за горивата не бъде отложен

Сдружението обяви, че никой досега не е искал среща с тях, въпреки че такава имаше днес с Петролната асоциация

Малките търговци излизат на протест, ако законът за горивата не бъде отложен

Снимка: Pixabay

Ако отлагането на действието на промените в закона за горивата не бъде отложено окончателно с шест месеца, малките търговци и превозвачи на горива ще излязат на протест. Това се посочва в декларация на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива по повод днешната среща между правителството и Българската петролна и газова асоциация (БПГА). След нея стана ясно, че двете страни са постигнали компромис по някои части от закона и ако има съгласие от страна на малките играчи на пазара, няма да има отлагане с шест месеца.

Изрично подчертаваме, че при неспазване на предложението на Министерския съвет за удължаване на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и неприемането на нашите искания за промени, ще предприемем протестни действия. Протестните действия ще бъдат подкрепени от националните асоциации: КРИБ, АИКБ и Минно-геоложката камара, пише в позицията.

Посочените по-горе организации подкрепиха с писмо Сдружението, като се обявих в подкрепа на 6-месечното отлагане. Отлагането на влизането в сила на Закона ще даде възможност на всички засегнати да се включат в преработката на иначе този куц закон, така че той да се превърне в мощно оръжие срещу тези, които не спазват правилата, пише в позицията на бизнес организациите.

След срещата между правителството и БПГА икономическият министър Емил Караниколов заяви, че ще бъде проведена среща малките търговци и превозвачи, за да разбере дали има съгласие по вече внесените в НС текстове, които би трябвало да удовлетворят техните искания. „Целта е законът, който беше отложен 6 месеца, след като бъдат приети нужните поправки, да влезе в сила, колкото се може по-бързо, за да може да се изсветли сектора“, каза той.

До този момент никой не е поискал среща с нас за уточняване на нашите притеснения по този закон. Искаме среща с Министъра на икономиката Емил Караиванов, за да представим нашите предложения за промяна на текстове в Закона. Смятаме, че е необходим нормален срок за изготвяне на промени, които ще бъдат от полза на всички субекти в сектор горива, а не само на определени фирми, както и за да бъде чуто мнението на всички засегнати в бранша.

Припомняме, че на 10 януари, след заплаха от протести от страна на малките компании в бранша, правителството внесе поправка в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, с която отлагат неговото действие с шест месеца. В момента законопроектът е приет на първо четене в Народното събрание и предстои да се приеме на второ четене.

Проблемът на малките търговци и превозвачи е свързан с големите финансови изисквания, които залегнаха в закона по искане на Българската петролна и газова асоциация. Те са против изискването да плащат 20 000 лв. банкова гаранция и още 20 000 лв. за регистрация на своите фирми. Търговците на газ пък не са съгласни да имат на склад над 10 000 бутилки, тъй като в повечето случаи клиентите са по-малко.
Коментари: 0