Над 4 млн. автомобила в ЕС не са произведени заради пандемията

Най-големи загуби заради пандемията търпи Германия, а най-малки - Финландия и Белгия

Над 4 млн. автомобила в ЕС не са произведени заради пандемията

Снимка: Unsplash

Загубите за автомобилния сектор в Европейския съюз през 2020 г. се оценяват на повече от 4.2 млн. превозни средства, показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Това е около 22.9% от общото производство през 2019 г. В числото на загубите, които според Асоциацията са свързани с пандемията от коронавируса, влизат леки автомобили, камиони, микробуси и автобуси.

Загубите са резултат от спирането на фабриките (по време на „блокираните“ месеци март, април и май) и от факта, че производственият капацитет все още не се е върнал на нивата отпреди кризата.

От представените данни става ясно, че Германия е държавата с най-голям брой превозни средства, които не са стигнали до производство  – 1 192 112. След това се нареждат Франция и Испания със съответно около 880 и с 570 хил. автомобила. Финландия и Белгия са страните с най-малки загуби - между 22 и 29 хиляди.

България логично отсъства от картата, тъй като тук няма производство на автомобили. Страната ни е участва във веригите на доставки за автомобилната индустрия с производството на части, което е с доста по-ниска добавена стойност за икономиката.

Данните за останалите държави може да видите в сайта на Асоциацията.

Коментари: 0