Маловодни реки оскъпяват горивата в Германия

Проблемът се усеща най-вече в южната част на страната

Маловодни реки оскъпяват горивата в Германия
От началото на октомври цената на петрола значително се понижи, като сортът Brent от Северно море поевтиня с близо 11%. На германските бензиностанции обаче горивата са поскъпнали значително, пише германското издание Spiegel.

Обикновено цените на бензина, дизела и мазута като цяло следват динамиката в котировките на петрола. Тази есен обаче тенденцията е противоположна заради сушата, която от пролетта доведе до спад на водното ниво на реките. Месец октомври също бе сух, с валежи наполовина от средното многогодишно равнище.

Река Рейн и притоците ѝ имат най-важна роля за транспорта на горива в Германия. По поречието ѝ са разположени част от големите рафинерии, които получават суров петрол по тръбопроводи. Готовите петролни продукти се транспортират с кораби по реките, а след това с влакове или камиони стигат до потребителите.

Заради ниското водно ниво обаче корабите могат да натоварят най-много половината от обичайните количества бензин, дизел и мазут. Поради ограничения капацитет на пътищата и жп линиите, намирането на алтернативен транспорт е трудно и скъпо и някои бензиностанции дори временно останаха без доставки.

Проблемът се усеща най-вече в Южна Германия, докато северната част на страната има предостатъчно количества горива и не разчита на вътрешния речен транспорт. Федералното правителство вече е отворило резервите си, за да предотврати недостиг, но това не решава проблема. „Не можем да кажем, кога ситуацията ще се подобри“, посочва говорител на съюза за производителите на горива.
Коментари: 0