Малта подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани

Екатерина Захариева се срещна с малтийския си колега Кармело Абела

Малта подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани

Снимка: МВнР

580 ~ 2 мин. четене
Кармело Абела, министър на външните работи и насърчаване на търговията на Малта, подчерта подкрепата на неговата страна за един от основните приоритети на Българското председателството - европейската перспектива за Западните Балкани. Позицията той изрази по време на среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

„Единственият шанс за стабилност и просперитет на региона е европейската перспектива. Този приоритет не трябва да бъде забравен след нашето Председателство и се надявам това да бъде дългосрочен ангажимент на ЕС", каза, от своя страна, първият дипломат на България.

Захариева коментира още, че двете държави споделят много общи позиции и могат само да надграждат отношенията си, като развиват двустранната търговия и обменят повече туристи и студенти. Според нея мненията на България и Малта се припокриват по най-важните теми от европейския дневен ред. 

На срещата си днес министрите обсъдиха въпроси около Brexit, бъдещето на Съюза, преговорите за следващия бюджет на ЕС, миграционна политика. 

По темата за Brexit Захариева подчерта, че се надява единството на 27-те в първата фаза на преговорите да продължи и в следващия етап. Двамата се съгласиха, че постигането на по-широко споразумение за бъдещите отношения с Обединеното Кралство, което излиза извън границите на търговията и сигурността, ще съответства на важното стратегическо значение на страната в Европа.

„Трябва първо да проведем дебат за това коя политика има най-висока добавена стойност за всички страни членки и най-вече за гражданите на Съюза и едва тогава да говорим за разпределението на финансови средства", отбеляза Захариева по темата за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Тя допълни, че за България политиките на солидарност и сближаване са основни за смисъла на европейския проект и ключови за успеха му.

По темата за миграционната политика двамата министри се съгласиха, че граничните държави, които са на първа линия не трябва да понасят сами цялата тежест и отговорност. Нужна е солидарността на всички страни членки.
Подкрепи Economic.bg