Манипулативно високата цена на тока принуди КЦМ да спре работа

Проверете къде отиват парите от скъпата електроенергия и това ще е ключът към случващото се, казва индустриалецът

Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп:

Манипулативно високата цена на тока принуди КЦМ да спре работа

Снимка: Личен архив

12411 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Румен Цонев е председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ); Международната цинкова асоциация; Консултативната комисия по индустрия към Международната група по оловото и цинка към ООН и др. Носител  е на награда "Мистър Икономика" през 2014 г. в категория „Индустрия“.

Цена на тока за бизнеса

Господин Цонев, какво става в този момент с цената на тока в България?

– Цената на тока се манипулира на „независимата“  Българска енергийна борса. Тя се извършва от монополиста, който оперира на тази борса, и това е Българският енергиен холдинг. Тази цена е далече от реалната, няма нищо общо с цените, които следва да са в България. И както знаете, тя е с 50 евро на мегаватчас по-висока от тази в Германия. Ние сме член на работодателските организации и чрез тях ясно и дефинитивно сме посочили позицията си. Просто трябва час по-скоро ръководството на БЕХ да бъде сменено. И тогава ще може да се постигне по-справедлива цена на тока. В противен случай българската икономика се унищожава. Не говорим за КЦМ, нито за металургията. Това, което в началото на септември компаниите ще видят в сметките си за електроенергия, ще бъде ужасяващо. А това са всички компании, които бяха задължени да си купуват ток от българската борса – дали самостоятелно или чрез търговци, няма никакво значение. На борсата се формират средни августовски цени от над 250-280 лв./ мВтч.

Какво показва справката за същия период на миналата година?

– Средната цена за първите шест месеца на тази година беше 114 лв./мВтч. И няма никакво значение дали сме енергоинтензивни предприятия. Българската енергийна борса в момента се манипулира и това трябва да бъде разбрано от всички.

Но според директора на БЕХ Валентин Николов скъпият ток е заради безлимитните договори на търговците…

– Самият той е отговорен за високата цена. Една от причините наистина е тази, която той изтъква. Но те са създали правилата на борсата. И освен заради безлимитните договори на търговците, цената расте заради манипулираното участие на тези, които предлагат електроенергия на Българската енергийна борса, а те се контролират от БЕХ. Умишлено вдигат цените и след като постигнат завишена цена на сегмента“ Ден напред“, пускат търгове, но използват постигнатата от тях висока цена. Много хора се облагодетелстват от това състояние на борсата. Много хора! И просто трябва да се провери кой се облагодетелства от това.

Кои са тези „много хора“?

– Тези, които продават електроенергия на борсата, сред тях са и държавни, и частни компании.

Лято е, мнозина почиват през август. Дали моментът за този ценови шок не бе точно подбран?

– Не мога да го коментирам. Аз съм специалист в производството на олово и цинк. Това разбирам и това искам да правя. Не бих желал да ме вкарват в разследващи роли. България има достатъчно компетентни органи, които трябва да се занимаят с проблема.

Как КЦМ реагира на рязкото поскъпване на тока?

– Спряхме производството си.

Кога се случи това?

– Когато тази седмица цената стигна 320 лв./ мВтч.

Докога ще е така?

– Докато се нормализират нещата. Колкото по-рано се нормализират, толкова по-добре.

Вярвате ли, че държавата ще се намеси в тази ситуация?

– Държавата задължително ще се намеси, ако иска българската държава да има икономика. Ако иска да има само енергетика, ще остане безучастна. Ще изнасят тока и ще се превърнем в държава, която произвежда единствено ресурси. Има държави в света, които произвеждат само петрол, други – само газ. Ние не бива да сме една от тях.

Каква беше позицията ви, когато се преминаваше към либерализацията на електроенергийния пазар?

– Това, което сега става, е една голяма лъжа. Не е либерализация манипулацията на цените на Българската енергийна борса. Това е огромна лъжа!

Как да се измъкнем от нея?

– Първо, цялото ръководство на БЕХ трябва да бъде сменено. Съдът бил спрял заповедите за уволнение… Да намерят други начини. На ръководни позиции трябва да са хора, които мислят за българската държава и за икономиката. Не зная дали същите хора не управляват и частни дружества, които имат интерес от тази висока цена на тока. Цялата икономика, всички компании, не само индустрията, всички са потърпевши от това, което се случва.

Но това е и огромен инфлационен фактор…

– Инфлацията идва след това, не се ли прекрати огромната спекула и манипулацията, която върви в момента. Това е в продължение на вече 10-15 дни, като започна още през юли, и незабавно трябва да се прекрати. Това е работа на борсата, а не на включването на една или друга мощност. Износът на ток физически е лимитиран. Всичко зависи от огромната манипулация, която правят на борсата, и БЕХ е отговорен за това.

Имало ли е друга такава ситуация, откакто имаме либерализиран енергиен пазар?

– Либерализираният пазар не може да доведе до трикратно покачване на цената на тока. Няма борса, на която цената на дадена стока да се увеличи трикратно в рамките на месец. Какво се е случило в България, за да поскъпне токът? Нищо. Просто на борсата се правят манипулации. За 6 дни българската икономика е платила над 70 млн. лв. Проверете къде отиват тези пари. Това ще даде ключа на всичко.Подкрепи Economic.bg