Мария Габриел: 95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка

Има нужда от цялостна и широкомащабна информационна кампания на европейско ниво

Мария Габриел: 95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка
95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка. Това коментира българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел в ефира на bTV. По тази причина имаме нужда от цялостна и широкомащабна информационна кампания на европейско ниво, смята тя. 

Габриел напомни, че 37% от активно работещите граждани в Европа нямат основни дигитални умения. Този процент звучи притеснително на фона на прогнозата, че през 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива познания. 

Дигитални умения липсват на общо 44% от всички граждани в ЕС, което се равнява на около 170 млн. души, уточни Габриел. 

Според нея този проблем е предизвикателство както за България, така и за цяла Европа. Тя обаче вярва, че на хората не трябва да им се налага какво да правят. „Ако те самите не са убедени, че това ще им носи полза, не вярвам в успеха на крайното начинание“, смята еврокомисарят. 

Стъпка в тази посока е и идеята на Еврокомисията да осигури през следващите месеци възможност за трансграничен стаж в областта на цифровите технологии на 5-6 хиляди студенти. „Искаме да привлечем студенти от хуманитарните, социалните науки, тези, които могат да видят чрез новите технологии по-голям шанс за реализация”, обясни Мария Габриел. 

Във връзка с отпадането на геоблокирането българският еврокомисар уточни, че „още на следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн без да бъдем дискриминирани на база локация“.

През февруари пък ще бъдат издадени първите 1 000 ваучера по инициативата „WiFi4EU” – безплатен безжичен интернет на обществени места за 6 до 8 хиляди общини в цяла Европа. Габриел изрази надежда, че българските общини ще проявят активност в рамките на тази инициатива, тъй като това е и начин за привличане на инвестиции. 


Коментари: 0