Марк Зукърбърг отказа да бъде изслушан в британския парламент

Той ще изпрати свой заместник да отговаря на въпроси по случая с Cambridge Analytica

Марк Зукърбърг отказа да бъде изслушан в британския парламент
Създателят на Facebook Марк Зукърбърг отказа да се яви лично пред британските депутати, за да отговаря на въпросите им за това как данните на десетки милиони потребители на социалната мрежа са попаднали в ръцете на лондонската консултантска компания Cambridge Analytica. Причината е, че компанията е подложена на натиск и от двете страни на Атлантическия океан, пише Reuters.

Вместо него в парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт на Острова ще се яви или главният технологичен директор Майк Шропфер, или директорът на продуктовия отдел Крис Кокс.

Депутатите обаче настояват за разговор лично със Зукърбърг и обмислят да му предложат вариант за видео среща. 

Facebook попадна в епицентъра на голям скандал, след като стана ясно, че Cambridge Analytica неправомерно се е сдобила с информация за 50 млн. потребители на платформата и я е използвала, за да таргетира политически послания. Неин клиент е бил и настоящият американски президент Доналд Тръмп, който се е възползвал от услугите ѝ по време на предизборната си кампания през 2016 г.

Това предизвика властите и в Европа, и в САЩ да стартират разследвания по случая. Миналата седмица британски депутати отправиха покана към Зукърбърг да им обясни лично позицията на Facebook.
Коментари: 0