Мартин Шулц се отказа да бъде външен министър

Лидерът на ГСДП бе подложен на критики дори от своята партия

Мартин Шулц се отказа да бъде външен министър
Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се отказва от поста външен министър в следващия коалиционен кабинет, предава AFP. Причината са множеството критики към него, които дойдоха дори от редиците на партията му.

„Отказвам да се присъединя към федералното правителство и в същото време настоявам, че това трябва да бъде краят на дебатите за личности в рамките на ГСДП“, каза Шулц.

Множество критики за разпределянето на министерските постове се чуха днес в Германия, най-вече за отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство на Ангела Меркел.

„Смутена съм, че изглежда няма да има министър източногерманец в правителството“, заяви министърът на интеграцията на източната провинция Саксония Петра Кьопинг в електронната версия на сп. "Шпигел".
„В правителството трябва да има източногерманец или източногерманка“, каза Мануела Швезиг, бивш министър на семейството и настоящ премиер на североизточната провинция Мекленбург-Померания, в интервю за няколко регионални вестника.

След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.

Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израснала в комунистическата част на страната.

„Някой ден може би ще се разбере, че Изтокът е част от Германия“, отбеляза иронично Грегор Гизи, един от бившите лидери на радикалната партия „Левите“, дълго време обвиняван, че е бил сътрудник на източногерманската политическа полиция „Щази“.

Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства. "Навсякъде ври и кипи", обобщи положението председателят на младежката организация на ХДС Паул Цимяк и призова за "обновяване" на правителството. "В това правителство така просто не може да продължава", заяви той пред радио "Дойчландфунк".

Вчера германският външен министър и видна фигура на Социалдемократическата партия (ГСПД) Зигмар Габриел атакува остро председателя на партията Мартин Шулц, който се надява да оглави дипломацията, че не е спазил обещанието си да не влиза в правителство на Ангела Меркел.
Коментари: 0