Маруноучи - финансовото сърце на Токио

В един от най-динамичните бизнес региони в света действа нова организация на работното пространство

Маруноучи - финансовото сърце на Токио
320 ~ 2 мин. четене

Днес се отправяме към Токио, където ще ви представим един от най-динамичните бизнес региони в света - Маруноучи. Финансовото сърце на японската столица се намира между императорския дворец и централната жп гара.

Този квартал е пълен с история, която включва три фази на трансформация от края на XIX век. Районът не е жилищен, но въпреки този факт Маруноучи е най-оживената търговска зона и културен център на града, който е отворен 24 часа в денонощието.

Разходката започва в подножието на Международния форум в Токио - една от най-големите атракции на района, която е разположена на 120 дка и включва около сто сгради. Не по-малко от 230 000 души работят тук всеки ден в около 4000 фирми. 10 на сто от БВП на Япония са концентрирани тук - в Маруноучи.

Тацуо Нишимото, урбанист:

"Тази област е един от водещите бизнес центрове на Токио. Неговата функция никога не се е променяла. Нашата цел - увеличаване на доходите от ръста на капитали. За да направим това, ние трябва да диверсифицираме производството като се фокусираме върху нуждите на бъдещето."

Един от основните проблеми днес е системата за защита. Сградите са оборудвани със системи за предупреждение за земетресения и наводнения.

Тацуо Нишимото, урбанист:

"Ние постоянно въвеждаме съвременни технологии. Така, основната задача днес е да се намали потреблението на енергия с 30%, а емисиите на CO2 с 40%".

Друга тенденция - една напълно нова организация на работното пространство, която е насочена към подобряване на координацията между служителите, което води до рационализиране на процеса на работа. Не съществуват частни помещения, дори и за директори. Резултатът: значително намаляване на отсъствието и повишаване на производителността.

В допълнение, всички служители признават, че са особено привързани към Маруноучи. Така и Мартин, който работи там от седем години:

"Това не е само бизнес район. Да, има много сгради, където има само офиси. Но, след като излезете от тях, можете в рамките на 5 минути да намерите заведение, където да пиете чаша кафе. Тук няма само делови хора, а и много туристи“, споделя служителят.

Днес Маруноучи е задължителна дестинация за всички туристи в града. Районът е добре обслужван от обществения транспорт, което позволява лесен достъп до всяка част на града. Всеки ден стотици ресторанти и магазини са отворени. Всяка година през първото тримесечие се провеждат десетки културни събития. Планира се също така, Маруноучи са играе важна роля по време на Олимпийските игри през 2020 г. Районът е известен и с активния си нощен живот, пише Euronews.

Подкрепи Economic.bg