Мъск отново разбуни духовете с туит, чака го нова съдебна сага

Той обявил данни за Tesla в Twitter без одобрение

Мъск отново разбуни духовете с туит, чака го нова съдебна сага

Снимка: БТА

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) поиска от съда да наложи санкция за неуважение срещу изпълнителния директор на Tesla Inc Илон Мъск, като заяви, че той е нарушил споразумението, което подписа с Комисията м.г., като е публикувал информация за компанията без предварително одобрение. Новината изпрати акциите на фирмата с 5% надолу, съобщава Ройтерс.

Искането на SEC потенциално би могло да създаде нови проблеми за производителя на електрически превозни средства, след като миналата година регулаторът обвини Мъск в измама за подвеждащи туитове за плановете за сваляне на компанията от борсата и поискаха да му бъде отнет поста на главен изпълнителен директор.

Мъск, Tesla и SEC се договориха в извънсъдебно решение, като споразумението предвижда всички изявления, направени от Мъск в социалните мрежи, да бъдат предварително одобрени от компанията.

В съдебен иск от вчера регулаторът посочва туит на Мъск от 19 февруари: „Tesla направи 0 коли през 2011 г., но ще направи около 500 000 през 2019 г.“, отбелязвайки, че за него той не е поискал или получил предварително одобрение, а е достигнало до над 24 милиона души (колкото са неговите последователи в Twitter).

В иска се призовава съдията да издаде заповед, която да потърси отговорност от Мъск, че се е държал презрително и е нарушил споразумението.

Мъск коригира туита си четири часа по-късно, казвайки, че "годишният темп на производство" в края на 2019 г. вероятно ще бъде около 500 000, като очакваните доставки ще бъдат около 400 000.

По-късно компанията и адвокатите на Мъск обясниха, че цифрите, които той е публикувал в туита си са били предварително обявени от компанията на официално събитие, което може да се счита като вид предварително одобрение за разпространението им.

Според юристи сега Комисията може да поиска Мъск да бъде отстранен като главен изпълнителен директор, или да предоговори споразумението. Както и съдът да глоби Мъск заради неспазването на споразумението.

Споразумението от м.г. бе сключено, след като комисията обвини Мъск, че е изнесъл чувствителна информация, която може да повлияе на цените на акциите на Tesla. Тогава той написа в Twitter, че ще свали компанията от търговия на борсата, когато цената на акциите достигне 420 долара.
Коментари: 0