Мей официално ще отхвърли опцията „твърд Brexit“

Така ще се отвори вратата към потенциално отлагане на излизането на Великобритания от ЕС

Мей официално ще отхвърли опцията „твърд Brexit“

Снимка: БТА

Тереза Мей днес предложи да се приеме официално отхвърляне на опцията Великобритания да излезе от Европейския съюз без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“), пишат британските таблоиди Sun и Daily Mail. Целта на британския премиер е да минимизира възможността за бунт от страна на депутатите, които заплашват да ѝ отнемат контрола над осъществяването на Brexit.

С все по-задълбочаващата се ситуация около излизането на Острова от Блока Мей полага последни усилия да договори с Брюксел промени в споразумението за бъдещите търговски отношения след Brexit. Утре обаче се очаква британските депутати чрез серия от гласувания да опитат да наложат своята власт над процеса по излизането на Великобритания от ЕС.

В средата на януари британският парламент отхвърли с 432 срещу 202 гласа договореното от Мей с Брюксел споразумение за Brexit. Парламентарният вот се превърна в най-голямата загуба на правителството в модерната британската история. След него Мей се опита да опита използва заплахата от „твърд Brexit“, за да договори нови отстъпки от страна на Брюксел. В резултат на опасността обаче много британски депутати и някои от министрите предупредиха, че ще предприемат стъпки да попречат петата по големина икономика в света да излезе от ЕС без споразумение.

Днес Мей ще предложи на високопоставените министри от кабинета си официално да се отхвърли възможността за излизане от ЕС без споразумение, като това ще отвори вратата към потенциално отлагане на Brexit със седмици и дори месеци. Причината Мей да се съгласи да се впише законодателно, че „твърд Brexit“ не може да има и така своеобразно да се съгласи той да бъде отложен – нещо, което тя няколко пъти отхвърли като възможност, е възможността около 15 от министрите ѝ да подадат оставки.
Коментари: 0