McDonald’s отстрани директора си заради връзка със служител

Въпреки че е по взаимно съгласие, тя нарушила политиката на компанията

McDonald’s отстрани директора си заради връзка със служител

Снимка: Pexels

1612 ~ 2 мин. четене
McDonald’s Corp освободи главния си изпълнителен директор Стив Истърбрук поради неотдавнашна връзка със служител, която макар и по взаимно съгласие, е била определена от борда като нарушаваща политиката на компанията, съобщи гигантът за бързо хранене.

Съветът установи, че 52-годишният Истърбрук, който ръководи McDonald’s от 2015 г., е „демонстрирал лоша преценка“, свързана с връзката, се казва в съобщение на компанията. Истърбрук отстъпи мястото си и в борда на компанията.

„Това беше грешка“, казва Истърбрук за връзката в имейл до служителите в неделя, публикуван от компанията. „Предвид стойностите на компанията, аз съм съгласен с борда, че е време да продължа напред“. 

Отстраняването му е сред най-значимите в корпоративна Америка през последните няколко години заради връзки, счетени за неподходящи.

Проверката на ръководителите и тяхното отношение към служителите се засили на фона на движението в социалните медии #MeToo, което подчертава случаите на сексуален тормоз на работното място. През юни 2018 г. изпълнителният директор на Intel Corp Браян Крзанич подаде оставка, след като разследване установи, че има консенсусни отношения със служител, нарушаващи политиката на компанията, припомня Reuters.

Крис Кемпчински, на 51 г. и досега президент на McDonald’s в САЩ, бе обявен за нов изпълнителен директор на компанията, в сила веднага. Той също така става и част от борда на McDonald’s.

В собственото си послание до служителите Кемпчински благодари на Истърбрук за наемането му в McDonald’s и заяви, че очаква компанията да продължи своя план за растеж, ориентиран към клиента. 

Председателят на McDonald’s Енрике Ернандес-младши нарече Кемпчински "способен" да разработи стратегическия план на компанията.

Базираната в Чикаго McDonald's, една от най-разпознаваемите марки в света, наскоро отпразнува 40-ата годишнина на своите детски менюта Happy Meal и е известна с репутацията си на компания, поддържаща семейните ценности.

Компанията не предоставя подробности относно обстоятелствата, свързани с напускането на Истърбрук.

Компанията определи Джо Ерлингер, който беше президент за операциите на международните пазари, като президент на McDonald’s USA, наследявайки Кемпчински.
Подкрепи Economic.bg