Медийната комуникация на МЗХГ с веригите и производителите е неадекватна

Съветникът на зам.-министър Чавдар Маринов предупреждава, че назряват протести срещу земеделския министър Десислава Танева

Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите:

Медийната комуникация на МЗХГ с веригите и производителите е неадекватна

Снимка: Стопкадър от YouTube

2573 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Несериозно е комуникацията между Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), търговските вериги и земеделските производители да се води през медиите. Това не е правилната среда за преговори. Това коментира за Economic.bg съветникът на зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, за когото се появи информация, че скоро ще бъде освободен от поста.

„Ние с него не сме политически назначения, ние сме издигнати и назначени от страна на браншовите организации в земеделието“, обясни Тодор Джиков, който освен съветник на зам.-министъра е и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК). „Този начин за водене на „диалог“ е неприемлив – през телевизията да заповядваш на търговските вериги да ти подадат кои са контрагентите им“, категоричен е той.

По думите му още от първия ден от встъпването в длъжност на Маринов в земеделското министерство, Десислава Танева е заявила, че тя не е съгласна браншовите организации да ѝ назначават зам.-министър. Тя е била категорична, че ако е била на мястото на бившия земеделски министър Румен Порожанов, който преди да подаде оставка на 14 май 2019 г. се съгласи въпросните организации да имат право да излъчат свой кандидат за зам.-министър, по-скоро би подала оставка, отколкото да поеме такъв ангажимент.

„Това говори какво разбиране срещаме в МЗХГ. Впоследствие бяха неглижирани изключително сериозни проблеми относно производството в най-засегнатите сектори – плодове, зеленчуци и картофи, тъй като те са в дирекция „Растениевъдство“, която е към зам.-министър Маринов“, обясни Джиков.

Той подчерта, че с Маринов нееднократно са писали доклади относно контрола в областта на биопроизводството и при отпускането на финансови средства. „Нееднократно сме доказвали, че въпреки изсипаните 10 млрд. лв. в земеделието като цяло през последните два програмни периода, в сектора се получи изключителен дисбаланс. Това говори, че един огромен финансов ресурс се управлява неправилно, липсва адекватна политика, липсват икономически стратегии“, обясни съветникът на Чавдар Маринов.

Председателят на НАК подчерта, че искането на браншовите организации, които той представлява, е те да продължат да работят, да получават справедливо заплащане от държавата под формата на правилно разпределени субсидии. Те настояват за постоянен диалог с МЗХГ по отношение на краткосрочните, средносрочни и дългосрочни стратегии в земеделието.

„Ако занапред това не се случи, ако продължаваме да работим в условия, в които ни мачкат и унижават, на нас не ни остава нищо друго, освен да излезем и да си потърсим правата на улицата. Не ни остава друг избор. Не може 85% от млечните продукти в България да са вносно сухо или кондензирано мляко, не може над 60% от плодовете и зеленчуците в страната да са вносни. Ние просто искаме да има българско земеделие и да запазим градчетата и селата из цялата територия на страната да останат жизнени и цветущи“, обясни Тодор Джиков.

Подкрепи Economic.bg