Мегахитът „Игра на калмари“ вече донесе $900 млн. на Netflix

Това е едно от най-рентабилните продукции на стрийминг платформата и вече е гледана от 130 млн. души

Мегахитът „Игра на калмари“ вече донесе $900 млн. на Netflix

Снимка: BTA

9288 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Netflix изчислява, че най-новият му мегахит, Squid Game („Игра на калмари“), ще донесе на компанията почти 900 млн. долара под формата на стойност, според данни на Bloomberg, Това подчертава неочакваният финансов ефект, който един мегахит може да донесе в ерата на стрийминга.

Платформата се различава от филмовите студия и телевизионните мрежи по това, че не генерира продажби въз основа на конкретни заглавия, вместо това използва своя каталог и постоянен приток на нови заглавия, за да примами клиентите всяка седмица. Но компанията разполага много данни относно това, което гледат клиентите ѝ, които тя използва, за да определи стойността, получена от отделните продукции.

Squid Game се откроява както със своята популярност, така и с относително ниската си цена. Южнокорейското шоу, посветено на задлъжнели хора в смъртоносно състезание за парична награда, генерира 891.1 млн. долара стойност на въздействие – показател, който компанията използва за оценка за представянето от отделни предавания. Производството на шоуто струваше само 21.4 млн. долара – около 2.4 млн. долара за епизод. Тези числа са само за първия сезон и произтичат от документ, който подробно описва показателите на Netflix за шоуто.

Информацията подчертава колко успешно е било това шоу за Netflix и предлага най-ясната картина за това как най-популярната онлайн телевизионна мрежа в света преценява успеха на нейното програмиране. Netflix пусна самостоятелно избрани показатели за зрителския интерес за няколко телевизионни предавания и филми, но не споделя по-подробните си показатели с медиите, инвеститорите или дори със собствените създатели на програмите. Предполагането за популярността на дадено шоу се е превърнало в нещо като салонна игра в Холивуд, дори когато Netflix започна да пуска данни в дрипове и драпове.

Адвокат, представляващ Netflix, каза в писмо до Bloomberg, че не би било подходящо Bloomberg да разкрива поверителните данни, съдържащи се в документите, които Bloomberg е прегледал. „Netflix не обсъжда тези показатели извън компанията и предприема значителни стъпки, за да ги предпази от разкриване“, каза адвокатът.

Някои от числата са обясними сами по себе си и отразяват данни, които Netflix и други услуги вече отчитат. Около 132 милиона души са гледали поне две минути от „Игра на калмари“ през първите 23 дни на шоуто, счупвайки рекорда на Netflix, поставен от „Бриджъртън“. Двуминутното число е това, което Netflix пуска на обществеността за някои предавания. Компанията заяви, че 111 милиона души са започнали шоуто по-рано този месец, но това се основава на данни, които са малко по-стари

Докато Netflix разкрива броя на хората, които започват дадено шоу, то все още не разкрива колко хора са останали, за да гледат повече от шоуто (лепкавост) или колко хора са завършили сериала (процент на завършеност). Линейните телевизионни мрежи отчитат средния брой хора, които гледат програма за нейната продължителност, което прави двуминутните числа на Netflix да изглеждат завишени при сравнение.

В случая с „Игра на калмари“ Netflix изчислява, че 89% от хората, които са започнали шоуто, са гледали поне 75 минути (повече от един епизод) и 66% от зрителите, или 87 милиона души са завършили поредицата през първите 23 дни. От всичко казано, хората са прекарали повече от 1.4 млрд. часа в гледане на шоуто, продуцирано от Siren Pictures.

Детайлите за зрителите вероятно ще развеселят инвеститорите, които са възвърнали ентусиазма си за Netflix след няколко неравномерни месеца, отчасти защото Squid Game е била толкова популярна. През първата половина на годината компанията отчете най-бавните темпове на добавяне на абонати от 2013 г. насам и обвини за това недостига на нови хитови предавания. Платформата също така вини коронавируса за забавянето на производството на сериали и филми. Акциите поевтиняват през по-голямата част от годината и изостават от пазара.

Но акциите на компанията са се покачили с близо 7% от излизането на Squid Game на 17 септември, оценявайки компанията на 278.1 милиарда долара. Дори инвеститорите, критични към компанията, очакват тя да повиши представянето си през третото тримесечие или прогнозата си за четвъртото тримесечие – ако не и двете.

„Смятаме, че Netflix е намерил здрава и печеливша стратегия със своите усилия за интернационализация на съдържанието, като Squid Game е перфектен пример“, пише Майкъл Пачтер, анализатор от Wedbush Securities, в бележка от 14 октомври. Пачтер е най-силният скептик на Netflix сред анализаторите от Уолстрийт. „Това и стартирането на Seinfeld през четвъртото тримесечие трябва да осигурят солидна основа.“

Някои от показателите, видяни от Bloomberg, са по-особени и е невъзможно да се извлече от документа какви данни Netflix използва за изчисляване на всяка формула. „Игри на калмари“ събра 353 точки в коригирания дял на гледаемост, или AVS, което отразява не само колко хора са го гледали, но и колко ценни са тези зрители – AVS с повече от 9 или 10 вече се счита за висок. Зрителите, които са нови клиенти или използват Netflix по-рядко, се считат за по-ценни, защото това предполага, че тези предавания са причина да не са анулирани.

AVS е това, което дава оценката на Netflix за дадено шоу, според настоящи и бивши служители, а стойността на въздействието е оценка на AVS за целия живот на шоуто.

Това, което прави Squid Game още по-ценно, е колко популярно е спрямо ниската си цена. Шоуто струва по-малко от скорошния спектакъл на Дейв Шапел или само няколко епизода на „Короната“. Netflix измерва това с помощта на показател, наречен ефективност, който отчита зрителската аудитория (или AVS) спрямо цената. Ефективността на шоуто е 41.7X, според документа, когато ефективността от 1x се счита за солидна. „Sticks & Stones“ на Дейвид Шапел беше 0.8X, както Bloomberg съобщи тази седмица.

Подкрепи Economic.bg