Мехатроника знае пътя до световните пазари

Компанията е основана през 1961 г. в Габрово

Мехатроника знае пътя до световните пазари
“Мехатроника” е иновативна компания, която продава в цял свят и държи близо една четвърт от пазара на машините за опаковки на козметични продукти. Основана е през 1961 г. в Габрово и е приватизирана през 90-те години, но минава време, докато в условията на пазарна икономика намери своя нов път. Стигат до световните пазари благодарение на съчетанието на много фактори. 

“Не сме тръгнали от нулата, а стъпихме на стабилна база и се възползвахме от ситуацията по най-добрия начин. Насочихме бизнеса в посока, в която имаме шанс. Произвеждаме сложно оборудване и в света има още две-три швейцарски фирми, с които се конкурираме. Да делиш пазар само с няколко компании, е много по-лесно, отколкото да се надпреварваш с масов продукт, създаван от корпорации”, коментира инж. Мирослав Хинков, изпълнителен директор на “Мехатроника”.


Път

Още през 1990 г. четирима инженери от Техническия университет в Габрово правят фирма за електронни датчици, а през 1996-а организират производството на шампоани и пасти за зъби. По онова време тубичките са от алуминий, но на пазара започват да навлизат ламинатните опаковки. Машините обаче са скъпи, а младата българска компания не разполага с такива средства. Затова опитните инженери стигат до идеята сами да направят нужното оборудване и стават изобретатели по неволя, които обаче постоянно експериментират и усъвършенстват направеното. Когато постигат увереност в качествата на машините, започват да търсят възможности да търгуват с тях. Днес „Мехатроника“ е модерно оборудван завод, който умее да решава различни проблеми в областта на индустрията за опаковки. Имат стремеж да направят революция в областта на машините и те са напълно дигитализирани, готови за ерата на Индустрия 4.0.  

Локално и глобално

Желанието да постигнеш нещо и самочувствието, че можеш да го направиш, са от съществено значение. Оценяваш ли обективно постиженията си, шансът за успех е на твоя страна, уверяват основателите на компанията. По техни наблюдения днес младите хора имат знания и умения, но за жалост повечето от тях нямат увереност, че в България могат да имат големи постижения. Историята на „Мехатроника“ обаче е живото доказателство, че възможности има – това е българска компания, която се развива в малък град, а постига световен успех. 

Опит

„Бяхме добри в създаването на нови машини, но имахме и шанс“, признават основателите на компанията. В момента екипът в „Мехатроника“, който се занимава с развойната дейност, е от около 10 души. Те са с инженерен ум, имат знания, опит и прилагат научен подход. Половината от тях са млади хора с амбиция и потенциал. Повечето са възпитаници на Техническия университет в Габрово и в „Мехатроника“ има добри условия за тяхното професионално израстване. Изобретателността е качество, което трябва да се отключи у човека и да се развива, смятат опитните инженери. 

Инж. Мирослав Хинков, изпълнителен директор на „Мехатроника“:Светът има нужда от иновации и всеки, който докаже, че може да ги създава, би могъл да успее. В производството на машини или си на световно ниво, или си вън от играта. 
Коментари: 0