Мей към депутатите: Само моят план за Brexit е добър

Британският премиер призова народните представители да се абстрахират от подробностите в споразумението с Брюксел

Мей към депутатите: Само моят план за Brexit е добър

Снимка: БТА

Три избора постави Тереза Мей пред британските депутати как да се случи излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз – да подкрепят сделката, която тя е договорила с Брюксел; да има твърд Brexit без споразумение; или изобщо да няма Brexit. Така на практика британският премиер заяви, че само нейният план за отцепването от ЕС е добър и друг няма да бъде предложен.

Думите на Мей пред народните представители дойдоха след трите министерски оставки в Лондон – на министрите за Brexit, за Северна Ирландия и за труда и пенсионната политика. Именно затова британският премиер призова политиците да са единни и да подкрепят споразумението, което е договорила с Брюксел, тъй като то е „най-доброто, което може да се договори”.

„Когато се абстрахирате от подробностите, най-добрият избор за нас е ясен: това споразумение, което отговаря на референдума за Brexit, което ни връща контрола върху нашите парични закони и граници, слага край на свободното придвижване, което защитава сигурността на работните места”, заяви Тереза Мей.

Именно детайлите обаче накараха министрите Доминик Рааб, Шайле Вара и Естер Маквей днес да подадат оставки от постовете си. И тримата заявиха, че в споразумението между Лондон и Брюксел има клаузи, които правят Обединеното кралство зависимо от ЕС. Една от тези клаузи е, че между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да бъде въведена твърда граница след Brexit и че Лондон няма право едностранно да въведе такава граница, ако пожелае.
Коментари: 0