Мей може да отмени третото гласуване на споразумението с ЕС

Колебанието ѝ идва в момент, когато досега опълчвали се на документа депутати изглеждат готови да го подкрепят

Мей може да отмени третото гласуване на споразумението с ЕС

Снимка: БТА

Тереза Мей може да се откаже от плановете си в сряда споразумението с ЕС за Brexit да се гласува от депутатите в Лондон за трети път. Това са казали двама от министрите ѝ, пише Business Insider.

Този потенциален ход се очаква да доведе до сериозен сблъсък между британския премиер и про-Brexit настроените членове на правителството ѝ. Причината е, че все още има шанс споразумението за Brexit да се приеме в сряда, а ако гласуването не се състои, то неминуемо ще се наложи излизането на Великобритания от ЕС да се отложи,  тъй като британските депутати гласуваха в никакъв случай да не се реализира т.нар. „твърд Brexit”.

Още вчера британският финансов министър Филип Хамънд заяви, ново гласуване по споразумението за Brexit ще се проведе, само ако британското правителство е „уверено”, че документът ще бъде ратифициран. Търговският министър Лиъм Фокс също заяви, че няма смисъл да се гласува, ако няма шанс за приемане на споразумението.

Колебанието от страна на британското правителство дали да има трети вот по споразумението между Великобритания и ЕС какви да са бъдещите им политически и икономически отношения след  Brexit идва в момент, когато едни от най-влиятелните про-Brexit настроени депутати от управляващата Консервативна партия заявиха, че досега противопоставялите се на споразумението техни колеги и възможно да гласуват в подкрепа на документа. Причината е, че те биха предпочели излизане от ЕС дори и с цената на това споразумение, отколкото оставане в Блока, пише Reuters.
Коментари: 0