Мей с втора победа в парламента: Островът напуска митническия съюз на ЕС

Това се случи след изненадваща подкрепа от депутати от опозиционната партия

Мей с втора победа в парламента: Островът напуска митническия съюз на ЕС

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей успя да извоюва втора ключова победа в парламента и успя да защити позицията си, че Островът трябва да напусне Митническия съюз на ЕС.  Това се случи снощи след гласуване в долната камара, при което управляващите консерватори изненадващо бяха подкрепени от депутати на опозиционната Лебъристка партия. 

В резултат Камарата на общините върна внесената от Камарата на лордовете поправка, която би задължила правителството да се опита да договори оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС и след Brexit, предадоха Франс прес и ДПА.

Депутатите гласуваха с 325 на 298 гласа против поправката, предават световните агенции. След вота Мей обеща да потърси ново компромисно митническо споразумение. 

Ден по-рано, за голямо облекчение на Мей, депутатите отхвърлиха поправка, която би дала на парламента правото на вето върху бъдещото окончателно споразумение с Брюксел за излизането от ЕС.

След сегашното гласуване в Камарата на общините се очаква законопроектът за Brexit да се върне отново в Камарата на лордовете. Предполага се, че горната камара, където консерваторите на Мей не разполагат с необходимото мнозинство, ще внесе нови поправки в него преди да го върне обратно в Камарата на общините.

При този парламентарен пинг-понг двете камари трябва да съгласуват до последната запетая текста на закона, преди той да бъде подписан от кралица Елизабет Втора, отбелязва ТАСС.

Коментари: 0