Поптодорова: Тръмп влиза в сложни ядрени преговори, за които няма подготовка

Поптодорова: Тръмп влиза в сложни ядрени преговори, за които няма подготовка

Снимка: Screenshot/bTV

Американският президент Доналд Тръмп влиза в ядрени преговори със Севера Корея, „за които, мисля, той няма базисната подготовка, няма предисторията, а те са много сложни и изискват познания и много силни преговорни позиции”. Това каза дипломатът и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в ефира на bTV тази сутрин. 

Тя отбеляза, че севернокорейският лидер е по-различен от баща си и дядо си и се чувства по-удобно на международна сцена. Той вече мисли и говори за международно икономическо развитие на своята страна, което е липсвало досега. 

„Но пътят, който го доведе до тази среща (с Тръмп) е път на много интензивно въоръжаване, изграждане на уникална ядрена програма, каквато няма друга в света, и на тежки страдания на народа му”, коментира Поптодорава и отбеляза, че няма дискусия за случващото се в страната и правата на човека. 

„Политическата търговска сила на Ким Чен-ун е завършената ядрена програма. Първата стъпка на Северна Корея е да предостави списък с ядрените си съоръжения и да се тръгне от там”, допълни още Поптодорова.

По думите ѝ ако махнем превода от срещата, която е продължила 41 минути, остава много малко време за разговори по същество. Толкова, колкото да се каже, че са установени „страхотни отношения”. 

„Другото, което е много показателно е, че пресконференцията след срещата беше еднолична. Ким Чен-ун не участва в нея, пресконоференция даде само Тръмп. Ние не чухме от лидера на Северна Корея това, което трябваше да се поднесе на света от гледна точка на ангажименти на Северна Корея”, коментира още Поптодорова.

Коментари: 0