Мей със „смело предложение“ в последен опит за Brexit

Целта е да се осигури междупартийна подкрепа

Мей със „смело предложение“ в последен опит за Brexit

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей ще опита за последно да убеди парламента в правотата на договорената от нея сделка за Brexit. Изданието „Evening Standart“ определя предложението ѝ като „смело“, предава агенция „Фокус“.

Днес министрите ще обсъдят пакет мерки, които да бъдат включени в предстоящото предложение. Целта е да се осигури подкрепа на различните партии в парламента, а не само на лейбъристите, твърдят източници.

Очаква се предложението да включва разпоредби относно бъдещите митнически споразумения с Европейския съюз и Северна Ирландия, включително използването на технологии, за да избегне необходимостта от граничен контрол с Ирландия.

Министрите ще обсъдят и план за серия от „индикативни гласувания“ в парламента, за да се установи, кои от предложенията могат да наберат мнозинство.

Сегашните стъпки идват след провала на междупартийните преговори с лейбъристите, чиято цел бе да се постигне споразумение, което да позволи на Великобритания да напусне ЕС със сделка. Новото предложение на Мей се очаква да включва и нови мерки за опазване на правата на работниците, въпрос по който споразумението с лейбъристите изглежда е близо.
Коментари: 0