Мексико обмисля да спре износа на петрол

Правителството на страната ще пази суровината за бъдещите поколения

Мексико обмисля да спре износа на петрол

Снимка: Pixabay

Правителството на Мексико планира да прекрати износа на петрол до приключване на мандата му, за да съхрани запасите за бъдещите поколения. Това съобщи лично президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор.

„Взехме решение да не продаваме нефт до края на мандата на правителството“ – заяви Обрадор. „Всички добити количества трябва да бъдат преработвани в нашата страна, за да не произвеждаме петрол свръх необходимото, тъй като искаме да съхраним запасите си за бъдещите поколения“ – подчерта в интервю президентът на страната.

Експортът на нефт от Мексико преди кризата с коронавируса – през декември 2019 г., е бил 1.2 млн. барела дневно. Повишаването на количествата преработван в страната петрол е стратегическа цел на сегашното правителство, за което е взето решение да се реконструират и модернизират 6 рафинерии и се строи една нова в южния щат Табаско.

Припомняме, че предложението на ОПЕК+ от април тази година Мексико да съкрати добивите си с 300 хил. барела дневно предизвика острия протест на министърът на енергетиката на страната Норма Росио Нале, която в знак на несъгласие напусна онлайн заседанието на разширения картел. По-късно Мексико действително реши да съкрати добивите си, но само с по 100 хил. барела дневно,  и то през месеците май и юни.

Правителството на Мексико се избира за срок от 6 години, като мандатът на сегашното изтича през декември 2024 г.

Коментари: 0