Менда Стоянова: Опозицията умишлено бавеше приемането на бюджета

Народен представител е чел цялото предложение на Министерски съвет

Менда Стоянова: Опозицията умишлено бавеше приемането на бюджета
Опозицията се опита да забавя дебата около приемането на бюджета за другата година  и да дразни управляващите с дълги изказвания. Това каза в сутрешния блок на bTV председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощните дебати при гласуването на бюджета.

„БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека“, коментира тя и посочи за пример случай, в който депутат е чел цялото преложение на вносителя Министерски съвет, само за да губи време.

По думите на Стоянова в новия бюджет има 2.5 млрд. лв повече разходи от планираните за предната година и много сектори ще го усетят. Най-много пари отиват в образованието, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера. „В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители“, коментира тя.

Относно средствата, предвидени за Българската академия на науките (БАН), председателят на бюджетната комисия коментира, че трябва не само да има пари, но и реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект“, обясни Стоянова.
Коментари: 0