Менда Стоянова: Икономически растеж над 5-6% е неустойчив

Председателят на бюджетната комисия обясни, че част от инвестиционните разходи няма да бъдат изпълнени през тази година.

Менда Стоянова: Икономически растеж над 5-6% е неустойчив
Повече от процент или два над планираните 4% не е здравословно. Всичко друго ще е неустойчив икономически растеж. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на БНТ. Тя обясни, че ако в момента реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) надхвърли 5-6%, това ще се дължи на конюнктурни причини и има опасност при промяна на икономическия цикъл, ситуацията да се преобърне рязко.

„Така се случи през 2007 и 2008 г. Затова устойчивото развитие е по-добро“, каза тя.Нейната прогноза е, че тази година размерът на БВП ще надхвърли за първи път в историята 100 млрд. лв., а догодина вече ще бъде 105 млрд. лв. Това е около 4% увеличение. „Това наистина е един добър ръст, когато се сравняваме с другите европейски държави. Ние сме над средното за Европейския съюз ниво“, коментира Стоянова. Тя коментира и приходно-разходната част на бюджета.

„Прогнозата на МФ е бюджета бъде балансиран тази година, въпреки че е планиран на дефицит от 1.4 млрд. лв., каза председателят на бюджетната комисия. Тя обясни, че част от инвестиционните разходи няма да бъдат изпълнени тази година, а заедно с повечето приходи ще позволят бюджетът да излезе на нула в края на годината.

„Голямата част от бюджетните разходи ще бъдат направени през последното тримесечие. Тогава се разплащат инвестиционните проекти, има и завишени социалните разходи. Това е цикъл, който се повтаря всяка година. Категорично искам да кажа, че тези разходи са предвидени в бюджета. Не можем да говорим за раздаване на пари. Там където разходите не са направени, правителството може да прехвърли от едно министерство на друго и няма нищо лошо“, каза Менда Стоянова.
Коментари: 0