Меркел „изрази разбиране“ към притесненията на транспортния сектор в България

Премиерът Бойко Борисов е повдигнал въпроса в Ахен, като разговор е воден и с френския президент Макрон

Меркел „изрази разбиране“ към притесненията на транспортния сектор в България
760 ~ 1 мин. четене
Германският канцлер Ангела Меркел „изрази разбиране“ за притесненията на българската страна по отношение на спорните предложения на Европейската комисия в Пакета „Мобилност“, засягащи българските транспортни превозвачи. Това се казва в прессъобщение на Министерски съвет, свързано с посещението на премиера Бойко Борисов в германския град Аахен след участието на двамата европейски лидери в церемонията по връчването на международната награда „Карл Велики“.

Меркел е казала още, че „трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС“. Не се съобщава обаче дали Германия ще подкрепи България в исканията ѝ. Представители на транспортния бранш в България вече посочиха, че някои от изискванията в пакета „Мобилност“ – задължителното прибиране на шофьорите в държавата по местоживеене на всеки 3-4 седмици и по-големите командировъчни, са изцяло в полза на големите държави като Франция и Германия.

В съобщението се казва, че в разговора премиерът Борисов е поставил въпросът и е посочил, че транспортният сектор у нас създава 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) и страната ни ще губи 16 млрд. лв. годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Борисов е подчертал също, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хил. български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит.

Министър-председателят е казал също, че е поставил въпроса по-рано днес и на президента Макрон, „с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор“.
Коментари: 0